Značky

, , , , , , , , , , , , , ,

Tobacco_field_cuba1

Tabaková plantáž na Kube.

Rozhodol som sa napísať tento článok, pretože som sa s problematikou skutočného servisu cigár v kaviarňach, kluboch či reštauráciách nikdy nestretol. Fajčenie cigár patrí do gastronomického okruhu z niekoľkých príčin.

1. Existujú profesionálni fajčiari cigár, resp. someliéri s certifikátmi z tejto oblasti podobne ako pri víne. Fajčenie cigary je slávnostný rituál, ktorý má svoje pravidlá a logiku.

2. Cigaru si nejdete zapáliť ako cigaretu, ale vychutnať. Tu je podstatný rozdiel medzi fajčením cigarety a cigary. Cigarety sú určené na rýchle dopravenie nikotínu do tela, na rýchle vytvorenie návyku, sú vyrobené z nekvalitného a expandovaného tabaku, naočkované nikotínom kvôli návyku, zatiaľ čo cigary sú vyrobené z čisto prírodného tabaku a konzumujú sa kvôli chuti, teda dym sa nevdychuje.

8252_large

Presklenný skriňový humidor

Cigar_Wrapper_Color_Chart

Farba krycieho listu hovorí o charaktere chuti cigary. Zjednodušene platí, čím je vrchný list tmavšej farby, tým je cigara výraznejšia.

Podnikov, ktoré ponúkajú cigary je pomerne veľa, ale ako si vybrať miesto so spoľahlivým “cigarovým zázemím” kde vám nepredajú vyschnutú, resp. prevlhčenú cigaru? V prvom rade si musíte prehliadnuť humidor v podniku a skontrolovať jeho vlhkomer. Vlhkosť vo vnútri humidoru musí byť 68 – 72 percent. Teplota by mala byť stála, približne izbová a na presklenný humidor nesmie svietiť slnko. Ak sa dá, tak si cez predné sklo prezrieme vnútrajšok humidoru. Musí byť bez náznaku plesne, alebo červotoča, cigary nesmú mať slnkom vyblednuté etikety. Ak humidor spĺňa tieto podmienky, viete, že je bezpečné si v tomto podniku kúpiť aj drahšiu cigaru. Niektoré luxusné podniky majú jeden veľký humidor a jeden prenosný presklenný humidor so vzorkami všetkých cigár, ten je prezentovaný hosťovi. Na tomto videu si môžete prezrieť štandardný proces ručne robenej cigary.

Servis by sa mal odohrávať takto: Ako hosť čašníkovi oznámite že máte záujem o (kvalitnú, ručne robenú) cigaru. V tom prípade k vám pošle špecialistu – someliéra a ten vám odprezentuje prenosný humidor a so sebou si prinesie: dva popolníky – z toho jeden na cigary, sviečku, zápalky, zrezávač/gilotínu a cédrové triesky. Humidor sa pri vyberaní neotvára a ako hosť na cigary nikdy nesiahate! Na cigary sa proste nesiaha. Hlavne kvôli tomu, že hrozí poškodenie krycieho listu cigary (capa), ktorý je jej najvzácnejšou súčasťou. Keď si cigaru (očami) vyberiete, someliér otvorí humidor a vytiahne požadovanú cigaru a spýta sa, či si ju prajete aj zapáliť.

V prípade, že si cigaru chcete zapáliť sám, someliér Vám príslušenstvo nechá na stole a vy si môžete rituál sám vychutnať, v prípade, že požiadate o zapálenie postup je nasledovný: Someliér odbalí cigaru. Ak z fólie, tak fóliu položí do svojho popolníka, v prípade, že má cigara hliníkový obal, ten podá hosťovi, aby si ho mohol preštudovať. Prvý krok je orezanie. Je zobrazené na spodnom obrázku. Dôležité je orezať cigaru rovnomerne gilotínou s dvoma britmi. Tie s jedným britom zvyknú cigaru v nešťastných prípadoch rozpučiť. Odstraňuje sa hlavička cigary tak, aby sa nerozmotal baliaci list a tak aby hosťovi nezostal zvyšok baliaceho listu na hlavičke pri fajčení v ústach. Odstrihnutú časť someliér položí do popolníka, do ktorého položil fóliu. Prípadné trčiace listy sa pristrihnú nožnicami na tabak. Druhý krok je zapálenie sviečky a cédrovej triesky. Proces podpaľovania môže trvať aj päť minút pri veľkých rozmeroch cigár. Sviečku má someliér poruke, pretože cédrová trieska má tendenciu zhasínať a je vhodnejšie triesku pripáliť zo sviečky ako znova a znova škrtať zápalkami. Cigaru someliér nikdy nestrčí priamo do plameňa, ale jemne ju “toastuje” nad plameňom cédrovej triesky, práve preto je podpaľovací rituál taký zdĺhavý. Someliér si môže pomôcť prevzdušnením cigary, tak, že ňou zľahka zamáva, aby sa žeravá časť rozšírila. Nikdy do žeravej časti nefúka! (a poťahovanie ústami neprichádza ani prinajmenšom do úvahy) Cigaru someliér podáva hosťovi na umytom a čistom cigarovom popolníku. Keď je cigara plne podpálená, t.j, keď na jednom konci žiari plný žeravý kruh. Svoj popolník si someliér berie so sebou preč.

ako_orezat_cigaru

Zobrazenie orezávania vrchnej hlavičky.

_vyr_1220IMG_0988

Štandardný dvojbritový orezávač/ gilotína na cigary.

konstrukcia_cigary

Cigara sa skladá z rôznych druhov tabakových listov pre náplň, zväzovací list, krycí list, obalový list a čiapočka.

mac-baren-navy-flake-tin


Plechovka prírodného fajkového tabaku, tzv. flake cut.

Fajčenie cigary prebieha podľa vkusu fajčiara, platí ale niekoľko obecných zásad. V priebehu fajčenia sa z cigary neodklepáva popol, nechá sa voľne odpadnúť. V prípade, že dym cez cigaru prechádza veľmi ťažko môžeme cigaru po jej tele jemne pomasírovať palcom a ukazovákom. Ak cítime, že dym je horúci, prestaneme chvíľu ťahať a necháme cigaru vychladnúť. Cigarový dym sa nevdychuje (iba ak ste Marián Varga), môžete si tým privodiť zápal hrdla, hlasiviek alebo priedušiek. Cigaru fajčíme vždy tak, aby koniec, ktorý berieme do úst nebol mokrý od slín. To je z jednoduchého dôvodu, lebo tabakové šťavy, ktoré sa nám dostanú na pery môžu spôsobiť vyschýnanie pier, opary a rakovinu (a to ešte viac ako samotný dym), okrem toho je to negustiózne. Cigaru neberieme medzi zuby ako náustok fajky, vrchný list cigary je krehký a mohol by sa ľahko poškodiť. Cigaru zľahka držíme medzi perami. Keď sme cigaru dofajčili netlčieme jej žeravý koniec o popolník ako cigaretu! Sama v popolníku zhasne.

Tabak – návyk – spoločnosť ?

Cigary a fajky sa nefajčia kvôli nikotínovému absťáku na ulici alebo na zastávke autobusu. Ide o príležitostné vychutnávanie, ktoré sa dá prirovnať k otvoreniu dobrej fľaše vína, či vychutnávaniu starého cognacu. Povesť tabaku je v spoločnosti veľmi zlá hlavne kvôli cigaretám, ktoré sú určené na rýchle dopravenie nikotínu do tela a dajú sa prirovnať ku klincom do rakvy. Ak by cigarety neboli návykové, je vysoko pravdepodobné, že by ich nikto nefajčil. Cigarový dym sa nevdychuje, tým pádom naň nevzniká návyk ako na cigarety, nikotín sa môže do tela dostať aj cez ústnu dutinu, je to ale približne stonásobne menej ako cez pľúca. Druh fajčenia je úplne odlišný. Cigarety ľudia fajčia preto, lebo si na ne vytvorili závislosť, cigary a fajky sa fajčia kvôli špecifickému pôžitku z dymu produkovaného kvalitným prírodným tabakom. Cigaretový tabak sa skladá približne z 300 jedovatých aditív, ktoré sa v prírodnom tabaku nenachádzajú a pravdepodobnosť rakoviny pľúc je pri fajčení cigariet veľmi vysoká. Problém je aj v niektorých informáciách a “vedeckých lekárskych štúdiách”, ktoré sú výrazne manipulované dvoma tábormi – cigaretovým a proticigaretovým. Nemanipulované a nezaplatené štúdie sú zvyčajne zastaralé, ergo sa na ne nedá spoľahnúť. Na každej strane sa totiž nachádza agresívny biznis. Mnohé štúdie účinky tabaku bagatelizujú a mnohé ich na druhej strane nafukujú, preháňajú a démonizujú. Dopátranie sa k skutočnej pravde je pri dnešnom prístupe k tabaku veľmi zložité. Nemierne fajčenie cigár a fajky však môže spôsobiť rakovinu ústnej dutiny, preto sa táto záľuba má praktizovať príležitostne a s mierou.

10352583_652797961463941_2176584385021642853_n

Fajkárstvo je hlavne zberateľská záľuba.

Heishman, S. J., Kleykamp, B. A., & Singleton, E. G. Meta- analysis of the acute effects of nicotine and smoking on human performance.
Psychopharmacology, July 2010, pp. 453-469.

Jarvik, M. E. The beneficial effects of nicotine. British Journal of Addictions, 1991, 86, 571-575